Шведська сім'я Ідеально для здоров'я:
Розлучення
впливає не ..

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Р азвод впливає не тільки на емоційний, але й на фізичний стан жінок. Розлучені рідше займаються сексом і набагато частіше хворіють. Причому не тільки внаслідок пережитого стресу, а й від більш складних реалій життя. Соціологи з Університету штату Айова підвели підсумки майже десятилітнього спостереження за чотирма сотнями жительок сільської місцевості штату. Учених цікавило, як сімейне життя (або відсутність такої) позначиться на матерях підлітків.

Як розповів один з авторів дослідження Фред Лоренц, у кожної учасниці експерименту його колеги взяли по два інтерв'ю. Перше - на початку 90-х років ХХ століття, друге - у 2001 році.

У першій частині роботи соціологи опитували матерів, діти яких досягли підліткового віку. Чверть опитуваних недавно пережили розлучення, решта жили у шлюбі. Тоді автори встановили, що різниці у фізичному стані заміжніх і розлучених жінок немає.

Проте останні виявилися більш схильні до стресів: психічні розлади різного ступеня тяжкості серед розлучених виявлялися на 7% частіше, ніж у що живуть у шлюбі.

У 2001 році соціологи знову обійшли тих же матерів. І з'ясували, що схильність до стресів в обох категоріях вирівнялася до неможливим. Зате самотні матері стали гірше себе почувати у фізичному плані. У списку з 46 перенесених (або триваючих на момент опитування) найбільш поширених захворювань, починаючи з застуди і закінчуючи раком або серцево-судинними хворобами, такі жінки відзначалися на 37% частіше.

На думку Лоренца, фізичні недуги - наслідки пережитого при розлученні емоційного стресу. Крім того, самотню матір чекає чимало інших потрясінь: дуже маленька вірогідність знайти гідну роботу, погана підтримка з боку держави і, як наслідок, фінансові проблеми.

Можливо, у погіршенні здоров'я відіграє важливу роль і зниження сексуальної активності самотніх матерів.

Згідно з результатами недавнього дослідження британських учених з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, сексуальна активність самотніх представниць людства носить спорадичний характер. Заміжні жінки ведуть більш розмірене і регулярне статеве життя і, як наслідок, частіше займаються сексом, що не може не позначатися позитивно на здоров'ї партнерів.

Правда, у подружжя несподівано виявився і негативний секс-ефект. Як з'ясували співробітники Школи ботаніки та зоології при Австралійському національному університеті, жіноча моногамності і вірність, які вважаються атрибутами високоморального поведінки, шкідливі як для самої жінки, так і для її потенційного потомства. На думку авторів роботи, жінки, яких можна звинуватити в проміскуїтет, мають більше шансів народити здорових дітей.

Існує багато думок, чому самки деяких тварин мають безліч одночасних статевих партнерів. Зокрема, одним з популярних пояснень факту промискуитета серед самочок називалася теорія "про змагання сперми". "Чоловіки з найкращою спермою мають більше шансів стати батьками здорових дітей. Але до цих пір ця теорія досвідченим шляхом не підтверджена", - пояснила причину, по якій вона зайнялася даною темою, керівник дослідження доктор Діана Фішер.

Для демонстрації заможності теорії "про змагання сперми" австралійські вчені провели своєрідний експеримент над темною шірокостопой сумчастої мишею (Antechinus swainsonii) - комахоїдним крихітним тваринам, що мешкають в лісах південно-східної Австралії. У ході експерименту мишей вилучили з їхнього природного середовища проживання і поділили на дві групи. Самкам з однієї групи "дозволяли" мати лише одного партнера, а самкам з іншої - трьох. Потім, коли вже народилися дитинчата мишей ще знаходилися в сумках у мам, тварин повернули в їхні рідні ліси.

"Відсоток виживаності дитинчат, народжених від матерів полігамних, виявився в три рази вище, ніж у дитинчат моногамних самок" , - повідомила доктор Фішер.

На наступний рік експеримент повторили, і знову дитинчата полігамних мам виявилися більш живучими, ніж їх однолітки ж, народжені від "цнотливих" самочок. Імовірність того, що живуть з одним партнером мишки просто пережили стрес від одноманітного сексу, австралійські зоологи не розглядали. Тому вони вважають доведеною своєрідну корисність жіночої полігамії, та й взагалі корисність регулярного сексу - не тільки для майбутнього потомства, але і для самих жінок. Так що, якщо вірити австралійцям, у розлучених жінок з Айови є шанс поправити своє здоров'я: треба всього лише знайти декількох статевих партнерів. Якщо, звичайно, воно (здоров'я) дозволить. А для заміжніх жінок ідеальний варіант, за логікою австралійців, - "шведська" сім'я.

Останнє оновлення ( Середа, 28 квітня 2010, 12:42 )  

Счетчик