«Ми ровесники, але він - чоловік» span> p> «Скільки вам повних років?» - буденно запитує лікар, і я знову відчуваю укол під ложечкою . «П'ятдесят!» - Я намагаюся говорити невимушено, але голос звучить придушено. P> «Карта є?» - Глянувши на мене, цікавиться касирка в супермаркеті. «Яка?» - Я ще сподіваюся, що вона має на увазі дисконтну карту. «Ну карта москвича», - відрізає касирка. Я с'ежіваться, наче мене викрили в чомусь ганебний. Вона приймає мене за пенсіонерку! Та мені ж ще п'ять років до пенсії! Я, що, так жахливо виглядаю? P> «полтинник» нагрянув несподівано і настала якась зовсім інше життя, до якої я виявилася ну зовсім не готова. P> У лавах моїх ровесниць теж панував смуток. Ось найближча подруга (у молодості - сліпуча красуня) авторитетно заявляє: «Не розумію, як ти ходиш на каблуках? У нашому віці не до моди. Головне - щоб було зручно ». А на мої боязкі заперечення, що ми ще ого-го, усміхається: «Та хто на нас, тіток, подивиться, коли навколо повно дівчат з ногами від вух!» P> А ось родичка розповідає, що панічно боїться втратити роботу - в 50 адже вже нікуди не влаштуєшся: «Ти подивися оголошення. Скрізь потрібні співробітники максимум до 45, а то й до 35 ». P> І це ще далеко не всі проблеми. Чого варті, наприклад, гормональні зміни: фігура розпливається, целюліт распоясивается, тиск скаче. Тим часом чоловік-одноліток як і раніше виглядає як огірочок. (Тут згадується афоризм Сімони Синьйорі: «Я старший від мого чоловіка на 10 років, тому що ми однолітки, а він чоловік». Span> Це спостереження вона зробила як раз років в 50.) p> Загалом, на дружину вже не задивляються, а от чоловік найчастіше ще цілком конкурентоспроможний, в чому він і намагається переконатися всіма способами аж до відходу до молодої спокусниця. На довершення діти, які потребують невпинних турбот і клопотів, оперяются і йдуть у самостійне плавання. І виявляється, що життя без цих турбот нестерпно порожня. Світ, вибудуваний роками, валиться. P> Везіння можна розвивати span> p> - Насправді ця чорна картина існує тільки у вас у голові, - пояснює мені психолог Микола Пєтухов. - Ви створили її в своїй уяві, тому що потрапили в психологічну пастку - генералізацію проблеми. Тобто зайнялися узагальненнями: у ВСІХ так, з цим уже нічого не поробиш та ін. А це як би має на увазі, що у вас немає вибору - ви у владі несприятливих обставин, у положенні жертви, від якої нічого не залежить .. . P> Так, значить, треба перестати узагальнювати. Спробуємо пошукати виключення. Цікаво: коли я розмірковувала про «жахи» свого віку, я знаходила масу нерадісні фактів. Але як тільки поставила собі протилежне завдання, з усіх сторін раптом почала надходити обнадійлива інформація. P> Випадково об'явилася моя давня знайома, яку я не бачила років п'ять. Виявилося, у 52 роки вона змінила професію, і настільки успішно, що отримала керівну посаду і завидний оклад. До того ж закохалася і збирається заміж. Моя однокласниця, вже давно через повноти виглядали років на 10 старше за свій вік, рік тому взяла себе в руки, скинула 14 кг - і хоча до топ-моделі не дотягує, але тепер їй можна дати від сили 45. Але головне, вона і відчувати себе стала добре - тиск не мучить, забула про втому. P> Такі приклади може знайти будь-яка жінка з «синдромом півкарбованця». Причому контрдокази «їм просто пощастило» не приймається. Бажання списати все на везіння - це знову спроба повернутися в позицію жертви. (До речі, на везіння можна подивитися зовсім по-іншому. Відомий психолог Ігор Вагін у своїх книгах стверджує: «Везіння, удачливість - природні психологічні якості будь-якої людини , які, як і інші здібності, можна розвивати, посилювати, шліфувати ». span>) p> Як корабель назвеш, А далі, радить Микола Пєтухов, варто себе запитати: «Чого, власне, я хочу від життя в свої 50?» span> Справа в тому, що більшість людей чітко знають, що їх не влаштовує в житті, а от сформулювати позитивну програму важко. Але ви, допустимо, чітко знаєте, що хочете поміняти роботу і отримувати більше грошей. Однак це ще недостатньо конкретно. Будь-яку роботу - лише б більше грошей? Або точно таку ж, але з іншого зарплатою? Або ви готові взагалі змінити професію? P> Конкретизуючи, треба уникнути ще двох пасток. З одного боку, дивіться на речі реально. Якщо, скажімо, ви хочете створити сім'ю, то не варто формулювати цю задачу, як «вийти заміж за Білла Гейтса». Але не слід і занижувати планку. Приміром, в глибині душі ви хотіли б перестати працювати «на дядю» і почати власну справу. Але сумний здоровий глузд нашіптує вам: «Раніше треба було думати! У твоєму віці це вже неможливо ». Якщо б так міркувала свого часу відома Мері Кей (а свою фірму вона заснувала незадовго до 50), - не було б зараз її гігантської косметичної імперії. P> Сформулювавши завдання, доведеться діяти. span> Звичайно, вийти зі звичного кокона і почати діяти, дійсно, страшнувато. Але запитаємо себе: «А змиритися з обставинами й тупо доживати свій вік - не страшно?» Поцікавтеся у знайомих жінок, кому зараз за 60, не шкодують вони про упущені можливості? Адже багато хто з них щиро нам скажуть: «Мені б ваші роки - я б так розгорнулася!» P> Виходить, що «полтинник» - це гарний вік. Ми багато що пережили і передумали, озброєні досвідом і де-не-якою мудрістю. У кожної позаду свої перемоги і досягнення. Це дорого коштує. Якщо зібратися з духом і скласти список своїх можливостей, він виявиться несподівано значним. А коли починаєш діяти, з'являються такі варіанти, яких навіть передбачити було неможливо. Якщо ми відкриваємося для змін, то починаємо притягати до себе сприятливі обставини і потрібних людей. P> Наведу приклад ще однієї моєї знайомої. Кілька років тому вона пішла зі своєї фірми, де їй платили 500 доларів, та й ті - раз на 2-3 місяці. Поставила собі за мету - отримувати в три рази більше. Час минав, але ніде більше тих же 500 їй не пропонували. Здоровий глузд говорив, що це і є її стелю і пора погоджуватися - треба ж на щось жити. Але вона, затягнувши тугіше пояс, продовжувала пошуки ... І що ж? Через 8 місяців, коли вона була вже по вуха в боргах, їй зателефонувала колишня колега і запропонувала саме ту зарплату, яку собі подумки «замовила» моя знайома. P> ... Загалом, я тепер постановила: вважати себе не тіткою передпенсійного віку, а жінкою в розквіті років. Правильно кажуть: як корабель назвеш, так він і попливе.
так він і попливе span> p>
P>